Borç ilişkisinin kaynakları nelerdir?
Borcun dört kaynağı vardır: Hukuki işlem, haksız fiil, haksız zenginleşme ve yetkisiz işlem, bunlardan doğan alacak hakkı ve aralarında mevcut bağla bu hakkın doğduğu borçlu ve alacaklı.
Borç nelerden doğar?
Borcun kaynakları, taraflar arasındaki borcu doğuran olgulardır. Türk Borçlar Kanunu, borcun kaynaklarını üç gruba ayırır: hukuki işlem ve sözleşmeler, haksız fiiller ve haksız zenginleşme.
Sürekli borç ilişkisi doğuran sözleşmeler nelerdir?
Sürekli performans sözleşmelerine örnek olarak hizmet sözleşmeleri, kira sözleşmeleri ve saklama sözleşmeleri verilebilir. Sürekli performans sözleşmeleri esasen her iki tarafa da karşılıklı yükümlülükler yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da hem borçlu hem de alacaklıdır.
Borç ilişkisinden doğan talep hakkı nasıl bir haktır?
Borçtan doğan birincil hak, talep hakkıdır. Bu temelde alacaklıya, alacağı borçludan talep etme yetkisi verilmiştir.
Borcu doğuran olay nedir?
Borcun kaynakları, borç ilişkisinin doğmasına yol açan sebeplerdir. Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, haksız zenginleşme.
Borç ilişkisi nasıl kurulur?
En geniş anlamıyla, bir borç ilişkisi, taraflar arasındaki çeşitli borçların kaynağı olan yasal ilişkidir. En geniş anlamıyla bir borç ilişkisinde tek bir borç olması mümkün olsa da, genellikle birden fazla borç vardır. Örneğin, satış sözleşmesinde, alıcı ile satıcı arasında en geniş anlamıyla bir borç ilişkisi kurulur.
Borç kaç şekilde doğar?
Dolayısıyla borçların üç düzenlemesi ve sonucu vardır: “borcun ifası”, “borcun ifa edilmemesi” ve “borçlunun temerrüdü”.
Borç ne zaman doğar?
Borç, taraflar (davacı-alacaklı ve davalı-borçlu) arasında olup, taşınır/taşınmaz mal satışı, kredi sözleşmesi, fatura, senet vb.’den doğmaktadır. Varsa borcun doğum tarihi sırasıyla; satışın yapıldığı tarih, kredi sözleşmesinin düzenlendiği tarih, faturanın düzenlendiği tarih, senet vb.’nin düzenlendiği tarihtir.
Borç türleri nelerdir?
Farklı borç türleri arasında teminatlı ve teminatsız krediler, dönen krediler ve taksitli krediler bulunur. Borç kategorileri arasında ipotekler, kredi kartı kredi limitleri, öğrenci kredileri, otomobil kredileri ve kişisel krediler de bulunabilir. Farklı borç türleri arasında teminatlı ve teminatsız krediler, dönen krediler ve taksitli krediler bulunur. Borç kategorileri arasında ipotekler, kredi kartı kredi limitleri, öğrenci kredileri, otomobil kredileri ve kişisel krediler de bulunabilir.
Sürekli borç ilişkisi nedir?
Bu açıdan bakıldığında sürekli borçları, sözleşme sonucunun gerçekleşmesinin belirli bir zamana yayıldığı ve sözleşmesel hizmetin sunulmasının sözleşmenin sona ermesini amaçlamadığı borçlar olarak tanımlayabiliriz.
Borç ilişkisinden doğan sorumluluk hangi sorumluluk türüdür?
Sözleşmesel bir ilişkiden doğan sorumluluk için sınırsız mal sorumluluğu esas olsa da, hukuk sistemi bazı durumlarda sınırlı sorumluluk öngörür. Bazı istisnai durumlarda, borçlu tüm varlıklarından değil, belirli bir varlıktan sorumludur. Buna belirli varlıklar için sorumluluk denir.
Borcun nakli sözleşmesi borç doğurur mu?
Bu bağlamda borcun devri, o ana kadar borçtan sorumlu olan kişinin söz konusu borçtan kurtulması ve borcu üstlenen kişinin alacaklıya karşı o borçtan sorumlu olması sonucunu doğurur.
Borç ilişkisinin unsurları nelerdir?
Borcun unsurları, bir borç ilişkisinin var olabilmesi için mevcut olması gereken temel unsurlardır. Her borç ilişkisinde üç temel unsur vardır: alacaklı (dain), borçlu (medin) ve ifa (mevzû). Bunlara borç katılımcıları, borç nesnesi ve borç nedeni denir.
Borç ilişkisinin nisbiliği nedir?
Türk borçlar hukukunun temel ilkelerinden biri, bir borç ilişkisinden sonra doğan alacaklar ve borçlar arasındaki orantılılık ilkesidir. Bu ilkeye göre, kredi-borç ilişkisi kurulduktan sonra doğan borçlar ve alacaklar genellikle sadece hukuki işlemin taraflarını ilgilendirir.
Muaccel olmak ne demek?
Acil; peşin ödeme; vadesi gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.
İslam hukukuna göre borcun kaynakları nelerdir?
Çağdaş İslam hukukçularından bazıları, İslam hukukunda borcun kaynaklarının, Alman medeni hukukunda olduğu gibi, iki kısma ayrılmasının uygun olacağını savundular. Onlara göre borcun kaynakları, yasal hükümlerden ve yasal olgulardan oluşur (Senhûrî, I, 67-69; Zerkā, III, 101).
Borç türleri nelerdir?
Farklı borç türleri arasında teminatlı ve teminatsız krediler, dönen krediler ve taksitli krediler bulunur. Borç kategorileri arasında ipotekler, kredi kartı kredi limitleri, öğrenci kredileri, otomobil kredileri ve kişisel krediler de bulunabilir. Farklı borç türleri arasında teminatlı ve teminatsız krediler, dönen krediler ve taksitli krediler bulunur. Borç kategorileri arasında ipotekler, kredi kartı kredi limitleri, öğrenci kredileri, otomobil kredileri ve kişisel krediler de bulunabilir.
Borç alacak ilişkisi nedir?
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde, para hesabınıza yatırılır; arkadaşınızdan para aldığınızda, para hesabınızdan borçlandırılır. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünebilir ve “alan hesap borçlu, veren hesap alacaklı” sonucuna varabilirsiniz. Başka bir deyişle, “paranın girdiği hesap borçlu, paranın çıktığı hesap alacaklı”dır.
Dış borç kaynakları nelerdir?
Dış borç türleri: Yabancı bankaların tahvil ihraç etmesi karşılığında uluslararası kuruluşlara (IMF, Dünya Bankası gibi) alınan dış borç.