Tecahülüarif ne demek kısaca?
[1] (Edebiyat) Bildiklerini bilmiyormuş gibi göstererek ince bir anlam çıkarma sanatı. [2] (Edebiyat) Bilgili bir kimseyi (arif) bir konu hakkında cahil (tecahul) göstermek için kullanılan edebi bir araçtır.
Tecahül-i ARIF sanatı nedir örnek?
Bu gece ışık olduk, renk olduk, ses olduk, yine kışla olduk, asker olduk, silah olduk. TECAHÜL-İ ARİF: *Herkesin bildiği bir gerçeği, sanki hiç bilmiyormuş gibi, ince bir anlam yaratmak için iletmek.
Tafsilat ne demek TDK?
Tafsil kelimesinin sonuna -at eki eklenerek oluşturulan Tafsilat kelimesi dilimize Arapçadan gelmiştir. Bir şeyi hiçbir ayrıntıyı atlamadan bütün yönleriyle araştırmak ve açıklamak Tafsil olarak adlandırılır. Tafsilat bu kelimenin çoğul halidir.
Cinas nedir TDK?
Aynı şekilde yazılan ve okunan, ancak anlamları farklı olan iki sözcüğü bir arada kullanma sanatıdır.
Tecahül-i Arif ustası ne demek?
Tecahül-i arif (Osmanlı: تجاهل العارف), bilinen bir konunun, şakaya dayalı olarak, şiir ve nesirde, bilinmiyormuş gibi anlatılmasıdır. Cahillik görüntüsü, belirli bir amaçla ve mizahi bir şekilde yapılır. Bu nedenle sanatçı, muhatabına cevabını bildiği soruları sorar.
Tecahül ne demek Osmanlıca?
Arapça’da “görmezden gelmek” anlamına gelen chl kökünden gelen tajāhul تجاهل kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.
Edebiyatta Hüsnü Talil nedir?
Hüsn-i ta’lil, sebebi bilinen bir olay, olgu veya durumun gerçek sebebini görmezlikten gelmek, bir şeyi hoş, hayalî bir sebeple açıklayıp ona anlam yüklemek sanatıdır. Her olay veya olguyu iyi bir sebebe bağlama sanatı da denebilir.
Bilipte bilmemezlikten gelmek hangi sanattır?
Yunanca εἰρωνεία (eirōneía) fiilinden türetilen ironi/tersine çevirme, tam anlamıyla “söylenenin tersini kastetmek” veya “bilmek ama bilmiyormuş gibi davranmak” anlamına gelir. İroni, genel anlamda bir şey söyleyip tam tersini kastetmek olarak tanımlanabilir. En geniş anlamıyla ironi, bir retorik üslup, edebi bir tekniktir.
Tevriye Arif nedir?
Tevriye, anlamla ilgili edebi sanatlardan biridir. Yorumlama sanatı, bir dize, beyit veya dörtlükte bir ses benzerini iki gerçek anlamı olacak şekilde kullanmaktır. Bir kelimenin yakın anlamını ifade ederken aynı zamanda uzak anlamını da ifade etmeye yorumlama sanatı denir.
Alüfte ne demek TDK?
[1]alışmış, alışmış, aşkla şaşırmış, coşkulu.
Müfsit ne demek TDK?
Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadeti yıkmak için kullanılan bir terimdir.
Ehemniyet ne demek?
Önem kelimesi önem anlamına gelir. Bir diğer anlamı da önem ile eş anlamlı olan önemli’dir. Önem kelimesi bir durumun veya kişinin önemini tanımlamak için kullanılır. Önemli olmak, dikkate değer, değerli ve değerli olmak anlamına gelir.
Tenasüp ederim ne demek?
Eşzamanlılık veya uyumluluk, birbiriyle çelişmeden anlam bakımından uyumlu olan birden fazla şeyi bir araya getirmek anlamına gelir. Anlamsal olarak birbiriyle ilişkili olan kelimeleri kullanmak anlamına gelir. Bu, karşıt çıkarları hariç tutar. Eşzamanlılık, “Muraat-ı nazir” olarak da bilinir, birbirleriyle anlamlı bir bağlantısı olan kelimeleri birlikte kullanma sanatıdır.
Redif ne demek TDK?
Redif, şiirde mısra sonlarında aynı işlevi gören eklerin ya da aynı anlamı taşıyan sözcüklerin tekrarlanmasıdır.
Kine ne demek TDK?
(ek) hareket, devinim, hareket; bölünme.
Bilipte bilmemezlikten gelmek hangi sanattır?
Yunanca εἰρωνεία (eirōneía) fiilinden türetilen ironi/tersine çevirme, tam anlamıyla “söylenenin tersini kastetmek” veya “bilmek ama bilmiyormuş gibi davranmak” anlamına gelir. İroni, genel anlamda bir şey söyleyip tam tersini kastetmek olarak tanımlanabilir. En geniş anlamıyla ironi, bir retorik üslup, edebi bir tekniktir.
Tecahülüarif nasıl yazılır TDK?
Cahillik anlamına gelen bir kelimedir. Bu kelime sıklıkla tejahülü arif, tecalühuarif olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı tajahuluarif şeklinde olmalıdır.
ARIF nedir tarihte?
“Bilen, durumun farkında olan ve aşina olan, durumu anlayan” anlamına gelen Arif, özellikle tasavvufta kullanılan bir terimdir. Akıllı bir adamın bilgisine Marifet denir.
ARIFNAME nedir?
Hâce Muhammed Ârif-i Rivgerî’nin Farsça yazdığı Arifname adlı eser muhafaza edilmiştir. Bu eserde onun seyr-u sülük mertebeleri, ilim, irfan, kutsallık ve seyr-u sülük ahlâkı hakkındaki görüşleri yer almaktadır.